Horen

“Horen” is het vermogen van het auditieve systeem om geluid waar te nemen en te interpreteren. U geniet van het leven, maar u krijgt signalen van uw omgeving over uw gehoor. Meten is weten.
De werking van het oor is erg complex. Waarschijnlijk weet u dat geluid in trillingen uw oor binnenkomt. En dat deze trillingen in uw hersenen worden omgezet in geluid. Maar wat gebeurt er daartussen?
Het Buitenoor: De oorschelp vangt geluidsgolven op en leidt ze naar de gehoorgang. Deze geluidsgolven kunnen variëren in frequentie en intensitei.t
De gehoorgang en het trommelvlies: De gehoorgang Aan het uiteinde van de gehoorgang bevindt zich het trommelvlies, een dun membraan dat trilt als er geluidsgolven op slaan. Achter het trommelvlies ligt het middenoor, dat gevuld is met lucht. Hier zijn de drie kleinste botten van het lichaam: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes vormen een ketting die geluidstrillingen van het trommelvlies naar het binnenoor overbrengt. Het binnenoor is een complexe structuur die bestaat uit het slakkenhuis en het vestibulaire systeem. Het slakkenhuis, gevuld met vloeistof, bevat de haarcellen die geluidstrillingen omzetten in elektrische signalen. Deze signalen worden vervolgens via de gehoorzenuw naar de hersenen gestuurd voor verwerking. De haartjes zetten de trillingen om in een zenuwimpuls. Deze stimulus wordt door de gehoorzenuw naar de hersenen overgebracht, waar de trilling geluid wordt.